Središnja uloga Sedusa u ergonomiji radnog mjesta​

Kategorije:

Post category

Danas smo navikli da je u svakom proizvodu koji koristimo najnovija tehnologija, dok tu tehnologiju ni ne vidimo. Isto je i s tehnologijom ergonomskih uredskih stolica koje nam pružaju udobnost tijekom radnog dana. Na samom začetku današnjeg pristupa ergonomiji radnog mjesta stoji njemačka kompanija Sedus koja je 1926. predstavila legedarni stolac Federdreh s patentiranim mehanizmom s rotirajućim valjkom i prilagodljivim naslonom. Danas se on smatra pretečom modernih ergonomskih uredskih stolica.

Korijeni tvrtke

Mladi inženjer Albert Stoll sanjao je proizvodnju sjedala za ugostiteljske objekte i stolica za ljuljanje koji bi se proizvodili koristeći vodu za savijanje drva. Nije bio svjestan da će promijeniti svijet. Do ’90ih godina 19. stoljeća u središtu njegova rada našli su se uredske stolice. Stvorio je stolac na četiri noge s mehanizmom za okretanje i podešavanje visine na principu valjka s navojima.

Tvrtku je naslijedio njegov sin, Albert Stoll II, koji je počeo intuitivno razvijati ideje o onome što bismo danas nazvali ergonomijom. Godine 1926. predstavio je patentirani Federdreh mehanizam s rotirajućim valjkom i prilagodljivim naslonom koji je danas standard kod ergonomskih uredskih stolica.

Stvaranje modernog ureda

Inovativan pristup razvoju proizvoda, nastavio je Christof Stoll koji je preuzeo je postojeću tvrtku, te razvio brend Sedus. Sinkroni mehanizam Similar koji su proizveli uveo je Sedus u novu eru ergonomskog dizajna uredskih stolica. Sinkroni mehanizam tada je bio jedinstven po svojoj sofisticiranosti, a danas je neizostavna tehnologija u ergonomskih uredskim stolicama.

 

Ovaj mehanizam kontrolira nagib sjedala i naslona oponašajući prirodne pokrete ljudskog tijela. U stalnom je kontaktu s korisnikom, te ga podupire i potiče aktivno sjedenje. Tako se izbjegava napor npr. donjeg dijela leđa, koji može uzrokovati bol.

Čvrsto naslijeđe

Godine 2000. Sedus je tržištu predstavio prvi uredski stolac s kutom od više od 40 stupnjeva, što znači da osoba može koristiti stolac u gotovo horizontalnom položaju. Godine 2012. razvili su novi koncept kinetičke sjedalice koji je patentiran na temelju šest jedinstvenih principa. Kroz desetljeće svog rada i razvoja, Sedus je razvio tehnologiju koja omogućava zaposlenicima pronalaženje najbliže slobodne radne stanice u zgradi kao i praćenje kretanja njihovih kolega unutar ureda.

Ured 21. stoljeća mora ispunjavati zahtjeve pojedinaca u pogledu dizajna radnih stanica. Mora omogućavati rad u različitim položajima, uključujući sjedenje i stajanje, ali i digitalne alate za produktivnost. U Sedusu su toga itekako svjesni i konstantno rade na razvoju inovativnih tehnologija i alata koji bi bile u skladu s uredom 21.stoljeća.

Drugi sadržaji

EcoFlex™ Echo: inovativna podna obloga
Pri projektiranju skladnog i funkcionalnog prostora, ključno je uzeti u obzir različite elemente. Bez obzira...
6 savjeta za "dijeljenje radnog mjesta"
Danas smo navikli dijeliti svoje automobile (car sharing) i svoje stanove (npr. Airbnb). Ekonomija dijeljenja...
Što zapravo znači aktivno sjedenje?
Svi smo svjesni da dugi periodi statičnog sjedenja, kako na poslu tako i kod kuće,...