Što je aktivno sjedenje i kako ga ostvariti?

Kategorije:

Post category

Svi smo svjesni da dugi periodi statičnog sjedenja, kako na poslu tako i kod kuće, ostavljaju štetne posljedice po naše zdravlje. Brojna istraživanja su dokazala povezanost između dugih perioda pasivnog sjedenja s porastom kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti poput dijabetesa i pretilosti.

Čovjek nije stvoren za sjedenje, ali ipak provedemo u prosjeku 9 sati dnevno sjedeći i taj broj sati progresivno raste iz godine u godinu. Duge periode sjedenja ne možemo uvijek izbjeći, ali ih zato možemo pretvoriti u aktivno sjedenje. Aktivno sjedenje je način sjedenja koji potiče pokretljivost i angažman naših mišića u tijelu, za razliku od statičnog sjedenja koje može uzrokovati zdravstvene probleme poput bolova u leđima, loše cirkulacije i drugih.

Sedus – pionir u aktivnom sjedenju

Temelje aktivnog načina sjedenja postavio je naš partner Sedus Stoll još davne 1973. godine kada su prvi u svijetu predstavili „Similar“ sinkro mehanizam – danas neizostavan dio svake ergonomske uredske stolice. Sinkro mehanizam kontrolira nagib sjedalice i naslona oponašajući prirodne pokrete ljudskog tijela.

Zahvaljujući tom mehanizmu naslon je u stalnom kontaktu s korisnikom, podupire ga i potiče na aktivno sjedenje. Pri tome se izbjegava pritisak na donji lumbalni dio kralježnice koji može uzrokovati bol u leđima i smanjenje protoka krvi u mozak. To dokazuje da ergonomske uredske stolice mogu revolucionirati način na koji radite – vodeći vas kroz dan uz bolje držanje, poboljšani fokus i zdravo kretanje. 

ergonomske stolice se kit s prozracnim naslonom

Kako ergonomska stolica potiče aktivno sjedenje?

1.Poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu
Sjedenje na ergonomskom stolcu pod kutom od blizu 120 stupnjeva otvara vaše bokove, poboljšavajući vašu cirkulaciju. Dugotrajno mirovanje (pod kutom od 90 stupnjeva) može dovesti do oticanja potkoljenica. 

2. Sprječava bolove u leđima
Iako radni stolovi podesivi po visini imaju brojne prednosti, potencijalno mogu povećati bol i umor ako se ne koriste ispravno. Mišići donjeg dijela leđa ostaju u stanju stalne napetosti kada dugo stojite. Ako se ne kontrolira, to bi moglo dovesti do lošeg držanja s donjim dijelom leđa zakrivljenim previše prema unutra.

Ovdje vam može pomoći ergonomska stolica. Dopuštajući vam da zdjelicu lagano nagnete prema naprijed, ergonomska uredska stolica vam može učiniti sigurnijim saginjanje prema naprijed. Zatim se lako možete vratiti u svoj prirodni položaj. Time osiguravate stabilnost, snagu i zdravlje cijelog tijela.

3. Smanjuje napetost mišića
Naprezanje nogu, stopala i leđa možete izbjeći povremenim odmaranjem na ergonomskom stolcu. Jedna od glavnih prednosti ergonomske uredske stolice je smanjenje opterećenja na koljenima. 

To je zato što je potreban minimalan napor za prijelaz iz nagnutog položaja u potpuno uspravan stojeći položaj. Nasuprot tome, ustajanje s tradicionalnog uredskog stolca zahtijeva vrstu napora koji s vremenom može dovesti do problema s donjim dijelom tijela.

4. Potiče čvrstoću trupa
Ergonomske uredske stolice mogu angažirati iste mišiće trupa – one u vašem trbuhu i leđima koji stabiliziraju vaše kukove i kralježnicu – koje koristimo kada hodamo ili stojimo. Snažni i uravnoteženi mišići trupa drže nas stabilnima i uspravnima.

Dugotrajno sjedenje može uzrokovati slabe mišiće tijela. To je zato što mišići vašeg trbuha i leđa koji podržavaju pravilno držanje opuštaju.

Ovo je glavni razlog da isprobate ergonomski stolac. Dok se odmarate u nagnutom položaju prema naprijed sa zdravim držanjem na ergonomskom stolcu, možete se osjećati udobno i zadržati svoje mišiće jezgre angažiranima. To nije čarobno rješenje za poboljšanje držanja, ali je koristan kompromis između sjedilačkog i aktivnog načina života.

Najbolji izbor ergonomskih stolica

Naš dobavljač Sedus je svoj pionirski duh nastavio i 2000. godine, kada su na tržište predstavili open up – prvi uredski stolac s kutom sjedenja od više od 40 stupnjeva. To znači da korisnik može sjediti u gotovo horizontalnom položaju. 

Razvojem black dot ergonomske uredske stolice otišli su korak dalje i razvili su mehanizam kojim naslon u potpunosti prati gibanje korisnika. Lumbalni dio kralježnice je u konstatnoj vezi s naslonom, dok je naslon u gornjem dijelu fleksibilan i omogućava slobodne pokrete glave bez ikakvih naprezanja. 

Kada su u pitanju visokokvalitetne ergonomske uredske stolice na pravom ste mjestu. Pogledajte našu ponudu ergonomskih stolica

Drugi sadržaji

EcoFlex™ Echo: inovativna podna obloga
Pri projektiranju skladnog i funkcionalnog prostora, ključno je uzeti u obzir različite elemente. Bez obzira...
6 savjeta za "dijeljenje radnog mjesta"
Danas smo navikli dijeliti svoje automobile (car sharing) i svoje stanove (npr. Airbnb). Ekonomija dijeljenja...
Podešavanje uredske stolice u 10 koraka
Velik dio danas provodimo u radnom okruženju i zbog toga je tema optimizacije radnog mjesta...