Kako odabrati uredsku stolicu za sebe?

Kategorije:

Post category

Svatko je drugačiji. Tako su i naše radne navike i potrebe različite. Svatko ima svoje zahtjeve i očekivanja od radnog mjesta. Bilo da radimo u uredu ili u kućnom uredu, oprema i okruženje trebaju biti dizajnirani tako da smo produktivniji.

Iako je uredske stolice “samo” komad namještaja, one su – u usporedbi s ormarićem ili radnim stolom – vrlo blizu tijela. Bilo da sjedimo uspravno ili naslonjeno, oslonjeni na naslone za ruke ili se kotrljamo na kotačićima. Zato je bitno da uredska stolica odgovara nama. 

Prije odabira uredske stolice, dobro je postaviti si nekoliko pitanja:

Koje opcije podešavanja stolice su mi važne?
Gdje će se stolica koristiti? Jesam li sam korisnik ili dijelim stolicu s drugima?
Da li više volim uredsku stolicu s tapeciranim punim naslonom ili s prozračnom membranom?
Koliko mi je važan aspekt dizajna?

Ergonomija na radnom mjestu

Uz optimalnu uredsku stolicu, razmotrite i druge aspekte kako biste u potpunosti iskoristili njezinu udobnost. Uz sitne preinake učinite svoje radno mjesto još ergonomičnijim i optimizirajte ga.

  • Visina sjedala vaše uredske stolice – Obično se može podesiti pomoću poluga na donjoj strani stolice. Visinu sjedalice treba prilagoditi na način da se osjeća ravnomjerna raspodjela pritiska na donjem dijelu bedra. Stopala trebaju dodirivati pod. 
  • Naslon za leđa – Naslon uredske stolice ne smije previše gurati korisnika prema naprijed niti mu dopustiti da padne previše unatrag. Integrirani otpor naslona kod ergonomskih uredskih stolica podržava kretanje korisnika i pri tome uravnoteženo podržava gornji dio leđa. Ručno podesiva lumbalna potpora nadopunjuje optimalnu potporu za leđa.
  • Nasloni za ruke – Odmaranje ruku tijekom rada je korisno jer se tako smanjuje pritisak na području ramena i vrata. U idealnom slučaju, podlaktice bi trebale biti ravno na naslonima za ruke, a laktovi bi trebali biti pod prirodnim kutom – ruke ne bi trebale biti istegnute.

 

Ovisno o modelu uredske stolice, dostupne su daljnje mogućnosti podešavanja, poput dubine sjedala ili naslona za glavu. Prilikom optimizacije radnog mjesta također treba uzeti u obzir visinu stola i postavku monitora. Visina radnog stola ovisi o kutu laktova. Trebalo bi biti moguće odmarati ruke bez naprezanja. Za udaljenost gledanja od monitora, glava treba biti u uspravnom, prirodnom položaju, a udaljenost monitora treba biti prilagođena za udobnost vida.

Uredska stolica koja ispunjava želje

Sedus je na prošlogodišnjem Orgatecu predstavio ergonomsku uredsku stolicu koja ima poseban pristup. Nova se:kit uredska stolica funkcionira po modularnom sustavu i fokusirana je na udobnost. Odluka je na korisniku da kreira ergonomsku stolicu – kako bi moja uredska stolica trebala izgledati i koje karakteristike bi trebala imati?

Ergonomska stolica se:kit ima različite opcije podešavanja:

  • šest opcija naslona za leđa
  • tri opcije mehanizma
  • dvije varijante presvlaka sjedala
  • šest opcija naslona za ruke
  • tri okvira baze

Osim toga, postoji širok izbor različitih boja tkanina i membrana. Uvijek uključeno: ergonomsko sjedalo s najboljom udobnošću, dizajnom i estetikom. se:kit – učinite ga svojim.

Drugi sadržaji

EcoFlex™ Echo: inovativna podna obloga
Pri projektiranju skladnog i funkcionalnog prostora, ključno je uzeti u obzir različite elemente. Bez obzira...
6 savjeta za "dijeljenje radnog mjesta"
Danas smo navikli dijeliti svoje automobile (car sharing) i svoje stanove (npr. Airbnb). Ekonomija dijeljenja...
Što zapravo znači aktivno sjedenje?
Svi smo svjesni da dugi periodi statičnog sjedenja, kako na poslu tako i kod kuće,...