Podešavanje ergonomske stolice u 10 koraka

Kategorije

Post category

Današnji uredski život karakterizira nedostatak kretanja. Osim toga, tu je i svakodnevno sjedenje u slobodno vrijeme. Rezultat toga je bol u leđima. Dinamično sjedenje najbolja je strategija za sprječavanje umora i posturalnog oštećenja.

Promjenom položaja sjedenja opterećuju se različiti dijelovi tijela i mišići. Dinamično i aktivno sjedenje pomaže u opskrbi intervertebralnih diskova s ​​dovoljno hranjivih tvari te potiče cirkulaciju krvi, metabolizam i disanje. U načelu, nijedan položaj sjedenja nije dugoročno ispravan; samo stalna promjena s jednog na drugo potiče dobrobit i zdravlje. U isto vrijeme, ergonomska stolica treba optimalno poduprijeti tijelo korisnika i istovremeno poticati učinkovito kretanje.

Za optimalno podešavanje ergonomske stolice i radnog stola donosimo vam 10 pravila ergonomskog sjedenja:

1. Podešavanje pravog kuta sjedalice uredske stolice
Prilikom sjedenja bitno je podesiti pravi kut između sjedalice i naslona koji će se izbjeći stvaranje točke pritiska na nogama i trupu. Podešavanjem pravog kuta sjedala i naslona stolice može se izbjeći smanjenje cirkulacije u nogama.

2. Visina sjedalice uredske stolice
Visinu sjedalice uredske stolice treba prilagoditi na način da se osjeća ravnomjerna raspodjela pritiska na donjem dijelu bedara. Stopala trebaju dodirivati pod. Ovisno o visini pete na cipelama, potrebno je korigirati visinu sjedalice tako da stopala dodiruju pod.

3. Podešavanje nagiba sjedalice
Ispravnim podešavanjem nagiba sjedalice, tijelo ima veći kut gibanja. Sedus općenito pruža mogućnost promjene kuta od 4° jer se time spriječava proklizivanje tijela iz sjedalice. Prilikom podešavanja nagiba sjedalice, treba pripaziti da bedra ravnomjerno pritiskaju sjedalicu stolice.

4. Pomična sjedalica uredske stolice
Pomicanjem sjedala naprijed – nazad imate mogućnost pojedinačnog podešavanje dubine sjedalice prema duljini bedra. S jedne strane, sjedalo uredske stolice treba imati mogućnost povezivanja s naslonom. Idealno je kada se cijela površina sjedala iskoristiti na način da se prilikom sjedenja zdjelica poveže s naslonom.

5. Otpor naslona uredske stolice
Otpor naslona je veoma važan faktor kod ergonomskih stolica. Naslon radne stolice treba biti podešen na način da pruža mali otpor korisniku prema naprijed i istovremeno ga treba spriječavati da prelagano padne unazad. Integrirani otpor naslona kod ergonomskih stolica podržava kretanje korisnika i pri tome uravnoteženo podržava gornji dio leđa. Zaključavanje naslona nije preporučljivo prilikom sjedenja jer ne potiče aktivno sjedenje. Prilikom sjedenja preporučljivo je da se mišićima omogući izmjenična napetost i opuštanje.

6. Naslon podesiv po visini ili lumbalna potpora
Kao i kod podešavanja visine sjedalice, pravilno podešavanje naslona uredske stolice služi za postizanje ravnomjerne raspodjele pritiska na leđa. Naslon podesiv po visini podržava prirodni oblik kralježnice. Bitno je da se lumbalna potpora u naslonu uredske stolice može podesiti po visini i pomoću nje se smanjuje pritisak na zdjelicu.

7. Podešavanje rukonaslona
Kod pravilnog podešavanja rukonaslona bitno je da podlaktice leže u ravnini, a područje ramena da je opušteno. Ako koristite radni sol podesiv po visini, u nekim situacijama vam on može poslužiti kao potpora za ruke.

Prilikom pisanja na tipokvnici ili radu s mišom, podlaktice ne smiju biti predaleko od ruba stola, jer bi to moglo dovesti do isporužanja ruku i istezanja ramena. Pri podešavanju širine udaljenosti rukonaslona i radnog stola treba pripaziti da se ruke ne savijaju prema vani.

8. Naslon za glavu
Naslon za glavu omogućuje vratnim mišićima da se opuste. Naslon za glavu kod uredske stolice ima pozitivan učinak na cjelokupno držanje kralježnice prilikom sjedenja i omogućuje vratnim mišićima da se manje naprežu i rade.

9. Visina radnog stola
I u sjedećem i stajaćem položaju visina lakta se uzima kao referentna točka. Uredske stolice niže visine omogućuju jednostavniji pristup dokumenatima. Ako su rukonasloni postavljeni prema dolje, nužno je podesiti visinu radnog stola kako bi se postigla optimalna ergonomija radnog mjesta.

10. Monitor
Udaljenost pojedinca od monitora podešava se sukladno vidu pojedinca. Pravilno uspravno držanje glave smanjuje napetost u gornjem dijelu leđa i ramenima. Za bolju optimizaciju radnog mjesta potrebno je pripaziti i na svjetlinu ekrana, te pojedinačno podešavati boju i kontrast monitora prema ambijentalnom osvjetljenju radnog mjesta.

DIN EN: 1335-1:2023 Tip A 
Sedus je jedan od prvih proizvođača uredskog namještaja koji se uskladio s novim standardom, čime je u radno okruženje postavio mjerilo za raznolikost i ergonomiju. Istražite našu ponudu uredskih stolica s DIN EN 1335-1:2023 Tip A certifikatom: ergonomske stolice

Zaključak: Kako poboljšati ergonomiju svog radnog mjesta?

Postoji jedan učinkovit način za suzbijanje stalnog sjedenja: kretanje. To počinje aktivnim sjedenjem i promjenom položaja sjedenja te se proteže na sastanke koji se održavaju stojeći. Ako je moguće, radno mjesto se također može promijeniti između. Ispravno podesite svoju ergonomsku stolicu, osvijestite si svoje navike prilikom sjedenja i primjenjujte aktivno sjedenje, te uključite više pokreta u svakodnevnu radnu rutinu. 

Drugi sadržaj

EcoFlex™ Echo: inovativna podna obloga
Pri projektiranju skladnog i funkcionalnog prostora, ključno je uzeti u obzir različite elemente. Bez obzira...
6 savjeta za "dijeljenje radnog mjesta"
Danas smo navikli dijeliti svoje automobile (car sharing) i svoje stanove (npr. Airbnb). Ekonomija dijeljenja...
Što zapravo znači aktivno sjedenje?
Svi smo svjesni da dugi periodi statičnog sjedenja, kako na poslu tako i kod kuće,...