Kako izbjeći štetne posljedice dugotrajnog sjedenja?​

Kategorije:

Post category

U današnje vrijeme, za većinu nas je sjedenje ispred računala ili laptopa postalo neizostavan dio svakodnevnice. Dugi periodi pasivnog sjedenja, kako na poslu tako i kod kuće, ostavljaju štetne posljedice po zdravlje pojedinca. Tome u prilog ide i istraživanje iz 2012. godine koje je dokazalo povezanost između dugih perioda pasivnog sjedenja s porastom kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti poput dijabetesa i pretilosti.

Čovjek nije stvoren za sjedenje, ali ipak provedemo u prosjeku 9 sati dnevno sjedeći i taj broj sati progresivno raste iz godine u godinu. Duge periode sjedenja ne možemo uvijek izbjeći, ali ih zato možemo pretvoriti u aktivno sjedenje.

Sedus Stoll – pionir u aktivnom sjedenju

Temelje aktivnog sjedenja postavila je njemačka kompanija Sedus Stoll davne 1973. godine kada su prvi u svijetu predstavili „Similar“ sinkro mehanizam – danas neizostavan dio svake ergonomske uredske stolice. Sinkro mehanizam kontrolira nagib sjedalice i naslona oponašajući prirodne pokrete ljudskog tijela.

Zahvaljujući tom mehanizmu naslon je u stalnom kontaktu s korisnikom, podupire ga i potiče aktivno sjedenje. Pri tome se izbjegava pritisak na donji lumbalni dio kralježnice koji može uzrokovati bol u leđima i smanjenje protoka krvi u mozak

Sedus je svoj pionirski duh nastavio i 2000. godine, kada su na tržište predstavili open up – prvi uredski stolac s kutom sjedenja od više od 40 stupnjeva. To znači da korisnik može sjediti u gotovo horizontalnom položaju. Razvojem black dot ergonomske uredske stolice otišli su korak dalje i razvili su mehanizam kojim naslon u potpunosti prati gibanje korisnika. Lumbalni dio kralježnice je pri tome u konstatnoj vezi s naslonom, dok je naslon u gornjem dijelu fleksibilan i omogućava slobodne pokrete glave bez ikakvih naprezanja.

Dinamično poslovno okruženje

Uz korištenje ergonomskih uredskih stolica koje potiču aktivno sjedenje, preporučljivo je gibati se kad god to prilike dopuštaju. Kao jedno od rješenja za gibanje na radnom mjestu razvili su se radni stolovi podesivi po visini. Radni stol podesivi po visini omogućuju brzi i jednostavan prijelaz iz sjedećeg u stajaći položaj – položaj koji je prirodan za čovjeka.

Drugi sadržaji

Kako izgledaju uredi nove generacije?
Kako bi zadovoljio nove zahtjeve koji se postavljaju pred njega, koncept ureda mora se razvijati,...
Kako i na koje sve načine danas radimo?
Različiti zadaci zahtijevaju različite uvjete – neki uredski poslovi zahtijevaju mir i koncentraciju, drugi zahtijevaju...
Strateško planiranje radnog okruženja
Jednostavno rečeno, strateško planiranje i dizajn radnog okruženja (poznatije kao Workplace Strategy) je direktno povezano...