Kako osjet dodira utječe na našu percepciju prostora?​

Kategorije:

Post category

Na naš način razmišljanja, ponašanja i komunikacije s drugima utječe i naš osjet dodira, a da često toga nismo ni svjesni. Studija koju su proveli Simona Storey i profesor Lance Workman s „University of South Wales” potvrdila je da ljudi bolje surađuju i komuniciraju kada prethodno u ruci drže tople predmete. Za vrijeme ispitivanja, sudionici istraživanja su napravili jednostavan eksperiment vezan uz timski rad i suradnju.

Topli predmeti pospješuju suradnju

Sudionicima je ponuđeno prije obavljanja zadatka da drže u ruci ili topao ili hladni predmet. Pojedinci koji su držali topao predmet prilikom rješavanja zadataka surađivali su znatno više od onih koji su držali hladni predme

Iz toga se nameće zaključak da je dobro ponuditi topli napitak onome s kim komuniciramo i radimo. Druga istraživanja pokazala su kako na naše ponašanje i razmišljanje utječu taktilni podražaji poput teksture i tkanine uredskog namještaja, te temperature radnog mjesta.

Kombinirajući hrapave i glatke površine…

Istraživanje, koje su 2010. godine proveli psiholozi s Yalea, Harvarda i MIT-a, dovelo je do nekih zanimljivih zaključaka o utjecaju taktilnih podražaja na ponašanje pojedinca.

U eksperimentu koji je testirao efekt teksture sudionicima istraživanja su dane hrapave i glatke puzzle za slaganje. Nakon slaganja puzzli ispričana im je ista priča. Sudionici koji su slagali hrapave puzzle doživili su u većoj mjeri priču nekoordiniranom i grubom, u odnosu na druge.

U povezanom eksperimentu istraživači su pratili kako tkanina, kao pasivni dodir, može oblikovati interakciju. Dio sudionika je sjedio na stolicama s mekanom tkaninom, a dio na stolicama s grubom tkaninom i bili su uključeni u raspravu oko cijene novog automobila. Sudionici koji su sjedili na stolicama s grubom tkaninom bili su manje fleksibilni u pregovorima i pristupali su drugima s manje emocija i empatije.

Teksture i tkanine oblikuju ponašanje

Iz navedenih primjera, jasno je da postoji nesvjesni faktori koji utječu na našu percepciju prostora. Naši visceralni refleksi na teksture, tkanine, temperaturu i ostale taktilne karakteristike utječu na naše ponašanje i način na koji doživljavamo svijet. Inteligentan dizajn radnog mjesta trebao bi voditi računa o svim našim osjetilima.

Drugi sadržaji

Podešavanje uredske stolice u 10 koraka
Velik dio danas provodimo u radnom okruženju i zbog toga je tema optimizacije radnog mjesta...
Trendovi za uređenje interijera u 2024.
U dizajnu interijera 2024. godina donosi sa sobom zanimljive promjene i inovacije koje odražavaju sve...
Ergonomske stolice po promotivnoj cijeni
Na AKCIJI imamo ergonomske uredske stolice s 10 godina garancije i brzim rokom isporuke. Riječ...