Savjeti za poboljšanje ergonomije kod rada od kuće​

Kategorije:

Post category

Potaknuti koronakrizom, veliki broj kompanija počeo je prakticirati rad od kuće u kombinaciji s uredskim radom. Ovaj model rada donio je brojne izazove, kako za poslodavce tako i za zaposlenike koji do sada nisu imali priliku za rad od kuće. Tehnologija, namještaj i dizajn radnog prostora u kućnoj okolini imaju važnu ulogu kako bi ta promjena lokacije rada bila što jednostavnija. Organizacija i ergonomija su jednako bitne i prilikom rada od kuće, kao i prilikom rada u uredu. Work-a-sutra vodič od Sedusa donosi vam savjete o tome kako optimizirati vaše držanje za radnim mjestom i poboljšati ergonomiju radnog mjesta. Poboljšanje ergonomije i vašeg držanja u konačnici doprinosi povećanju vaše produktivnosti i očuvanju zdravlja.

# 01 Radite u različitim položajima

U uredu smo često fiksirani za vlastiti stol i uvijek radimo u istom položaju. Međutim, ljudsko tijelo je stvoreno za kretanje. Da bismo ostali aktivni prilikom rada na radnom mjestu, preporuča se promjena različitih držanja za različite aktivnosti. Promjena držanja tijela vrlo je vrijedna za vaše zdravlje. Na pitanje koje je najbolje držanje na radnom mjestu, stručnjaci za ergonomiju odgovaraju: “Uvijek sljedeće!” Promijenite držanje tijela, makar i samo na kratki odmor, svakih 20 do 30 minuta maksimalno. Odaberite odgovarajuće držanje za zadatak koji izvodite. Na primjer: telefonske pozive obavite stojeći ili hodajući.

# 02 Ergonomska uredska stolica – neizostavan partner za dobro držanje tijela

Ako dulje vrijeme radite za stolom, dobra, ergonomska stolica je obavezna. Ergonomska uredska stolica treba biti podešena na način da su vam stopala ravna na pod i da kut između donjeg dijela bedra i bedra iznosi 90 ° ili više. Naslon za glavu treba biti prilagodljiv, fleksibilan i dizajniran da podrži korisnika u bilo kojem položaju. Glava treba biti ravna i prirodna, slično kao kad stojite. Uspravno držanje dobro je za koncentrirani rad.

Međutim, ako ovaj stav postane statičan, dugoročan položaj, mogao bi biti i štetan. Stoga je preporučljivo kretati se i s vremena na vrijeme nasloniti na stolicu i iskoristiti njezine okretne mehanizme. To pozitivno utječe na cirkulaciju krvi i smanjuje pritisak na intervertebralne diskove. Ustanite svakih 20 do 30 minuta i prošetajte na kratko. Izbjegavajte sjediti mirno duže vrijeme. Učite od djece – oni nikada ne sjede mirno i puni su energije.

# 03 Oprema za povećanje učinkovitosti i promjenu držanja

Odaberite IT opremu koji najbolje odgovara vašim specifičnim radnim zadacima. Za koncentrirani rad za stolom tijekom duljeg razdoblja preporučuju se zasebna tipkovnica, miš i, ako je moguće, zasebni monitor. Ako koristite prijenosno računalo, postavite ga na uzvišenje kako bi se osiguralo da je položaj glave i vrata prirodan i da nema napetosti u vratu.

Kad se gleda na fiksnoj kratkoj udaljenosti naprežu se mišići oka. Dobar savjet je povremeno skrenuti pogled sa zaslona i pogledati vani u daljinu. Ovo je dobro za očne mišiće i pomaže vam da se opustite.  U prostoru u kojem radite pokušajte imati što veći dotok dnevnog svjetla.  Ustanite 20 do 30  minuta. Učestalost pauza je važnija od samog trajanja pauze.

 
# 04 Pametni uređaji omogućuju pametno držanje tijela

Za rad sa pametnim telefonima i tabletima nije potreban radni stol. Međutim, dugotrajno korištenje ovih uređaja u lošem položaju može biti štetno. Idealno bi bilo kada bi se tableti koristili kao prijenosna računala kod obavljanja zadataka koji duže traju. Ako tablet koristite samo za čitanje ili za surfanje Internetom, mogu se koristiti kao knjige. Preporuča se i ležanje na sofi, sve dok to nije stalno držanje. Provjerite imate li dovoljno potpore za leđa. Kako biste održali S-krivulju kralježnice i prilikom ležanja na sofi, preporuča se staviti jastuk ispod koljena.

# 05 Prakticirajte aktivno sjedenje kako bi vam tijelo bilo u pokretu

Istraživanja potvrđuju da sjedilački način života može nepovratno naštetiti zdravlju. I naš metabolizam je jako povezan s našim fizičkim kretanjem. Djeca su možda najbolji primjer da čovjek nije stvoren za sjedenje i mirno sjedenje. Oni gotovo nikada ne uspijevaju mirno sjediti. Što se više krećemo to nam je i bolja cirkulacija krvi u tijelu, povećana aktivnost mozga, veća učinkovitosti i bolja vitalnosti. 

Drugi sadržaji

Što zapravo znači aktivno sjedenje?
Svi smo svjesni da dugi periodi statičnog sjedenja, kako na poslu tako i kod kuće,...
Podešavanje uredske stolice u 10 koraka
Velik dio danas provodimo u radnom okruženju i zbog toga je tema optimizacije radnog mjesta...
Trendovi za uređenje interijera u 2024.
U dizajnu interijera 2024. godina donosi sa sobom zanimljive promjene i inovacije koje odražavaju sve...