Podešavanje uredske stolice u 10 koraka

Kategorije

Post category

Velik dio danas provodimo u radnom okruženju i zbog toga je tema optimizacije radnog mjesta uvijek aktualna. Ljudi se često žale na glavobolje, bolove u leđima, te napetost u vratu i ramenima, što je u nekim slučajevima posljedica dužih perioda sjedenja. Odabir ergonomske uredske stolice i njezino pravilno korištenje može znatno utjecati na smanjenje štetnih posljedica sjedenja.

U nastavku vam donosimo popis 10 pravila za ergonomsko radno mjesto.

1. Podešavanje pravog kuta sjedalice radne stolice
Prilikom sjedenja bitno je podesiti pravi kut između sjedalice i naslona koji će se izbjeći stvaranje točke pritiska na nogama i trupu. Podešavanjem pravog kuta sjedala i naslona stolice može se izbjeći smanjenje cirkulacije u nogama.

2. Visina sjedalice uredske stolice
Visinu sjedalice radne stolice treba se prilagoditi na način da se osjeća ravnomjerna raspodjela pritiska na donjem dijelu bedara. Stopala trebaju dodirivati pod. Ovisno o visini pete na cipelama, potrebno je korigirati visinu sjedalice tako da stopala dodiruju pod.

3. Podešavanje nagiba sjedalice
Ispravnim podešavanjem nagiba sjedalice, tijelo ima veći kut gibanja. Sedus općenito pruža mogućnost promjene kuta od 4° jer se time spriječava proklizivanje tijela iz sjedalice. Prilikom podešavanja nagiba sjedalice, treba pripaziti da bedra ravnomjerno pritiskaju sjedalicu uredske stolice.

4. Pomična sjedalica uredske stolice
Pomicanjem sjedala naprijed – nazad imate mogućnost pojedinačnog podešavanje dubine sjedalice prema duljini bedra. S jedne strane, sjedalo uredske stolice treba imati mogućnost povezivanja s naslonom. Idealno je kada se cijela površina sjedala iskoristiti na način da se prilikom sjedenja zdjelica poveže s naslonom.

5. Otpor naslona uredske stolice
Otpor naslona je veoma važan faktor kod ergonomskih uredskih stolica. Naslon radne stolice treba biti podešen na način da pruža mali otpor korisniku prema naprijed i istovremeno ga treba spriječavati da prelagano padne unazad. Integrirani otpor naslona kod ergonomskih uredskih stolica podržava kretanje korisnika i pri tome uravnoteženo podržava gornji dio leđa. Zaključavanje naslona nije preporučljivo prilikom sjedenja jer ne potiče aktivno sjedene koje ima pozitivne učinke na doborbit pojedinca. Prilikom sjedenja preporučljivo je da se mišićima omogući izmjenična napetost i opuštanje.

ergonomske stolice se kit s prozracnim naslonom

6. Naslon podesiv po visini ili lumbalna potpora
Kao i kod podešavanja visine sjedalice, pravilno podešavanje naslona uredske stolice služi za postizanje ravnomjerne raspodjele pritiska na leđa. Naslon podesiv po visini podržava prirodni oblik kralježnice. Bitno je da se lumbalna potpora u naslonu uredske stolice može podesiti po visini i pomoću nje se smanjuje pritisak na zdjelicu.

7. Podešavanje rukonaslona
Kod pravilnog podešavanja rukonaslona bitno je da podlaktice leže u ravnini, a područje ramena da je opušteno. Ako koristite radni sol podesiv po visini, u nekim situacijama vam on može poslužiti kao potpora za ruke. Prilikom pisanja na tipokvnici ili radu s mišom, podlaktice ne smiju biti predaleko od ruba stola, jer bi to moglo dovesti do isporužanja ruku i zatezanja ramena. Pri podešavanju širine udaljenosti rukonaslona i radnog stola treba pripaziti da se ruke ne savijaju prema vani.

8. Naslon za glavu
Naslon za glavu nije namijenjen da pridržava glavu, već tome da omogući vratnim mišićima da se opuste. Naslon za glavu kod uredske stolice ima pozitivan učinak na cjelokupno držanje kralježmice prilikom sjedenja i omogućuje vratnim mišićima da se manje naprežu i rade.

9. Visina radnog stola
I u sjedećem i stajaćem položaju visina lakta se uzima kao referentna točka. Uredske stolice niže visine omogućuju jednostavniji pristup dokumenatima. Ako su nasloni za ruke postavljeni prema dolje, nužno je podesiti visinu radnog stola kako bi se postigla optimalna ergonomija radnog mjesta.

10. Monitor
Udaljenost pojedinca od monitora podešava se sukladno vidu pojedinca. Pravilno uspravno držanje glave smanjuje napetost u gornjem dijelu leđa i ramenima. Za bolju optimizaciju radnog mjesta potrebno je pripaziti i na svjetlinu ekrana, te pojedinačno podešavati boju i kontrast monitora prema ambijentalnom osvjetljenju radnog mjesta.

Zaključak: Kako poboljšati ergonomiju radnog mjesta?

Ispravno podesite svoju ergonomsku uredsku stolicu, osvijestite si svoje navike prilikom sjedenja i primjenjujte aktivno sjedenje, te uključite više pokreta u svakodnevnu radnu rutinu. Pogledajte radne stolice iz naše ponude: uredske-stolice 

Drugi sadržaj

Kako izgledaju uredi nove generacije?
Kako bi zadovoljio nove zahtjeve koji se postavljaju pred njega, koncept ureda mora se razvijati,...
Kako i na koje sve načine danas radimo?
Različiti zadaci zahtijevaju različite uvjete – neki uredski poslovi zahtijevaju mir i koncentraciju, drugi zahtijevaju...
Strateško planiranje radnog okruženja
Jednostavno rečeno, strateško planiranje i dizajn radnog okruženja (poznatije kao Workplace Strategy) je direktno povezano...