Projekt Enison

Kada radimo projekte dizajna interijera i 3D vizualizacije idejnog rješenja naš prvi korak je analiza poslovanja, potreba i želja klijenta. Na taj način smo započeli i s projektom dizajna i opremanja interijera za našeg klijenta Enison d.o.o. . Tvrtka Enison je prisutna na tržištu već 25 godina i jedan je od lidera u projektiranju i ugradnji sustava klimatizacije i ventilacije za industriju i stanovanje. Naša suradnja s njima je započela u fazi izrade izvedbenih nacrta njihove poslovne zgrade s uredskim prostorima i proizvodnim pogonom. 

Definiran dizajn prije početka gradnje

Obzirom da smo dovoljno rano započeli suradnju s klijentom, detaljno smo analizirali njihove potrebe i prepoznali u kojem smjeru ići s razradom dizajna interijera. Na temelju dobivenih inputa napravili smo 3D vizualizaciju interijera koja se u konačnici klijentu svidjela najviše od svih koje su im bile ponuđene. Zahvaljujući svom sistematičkom pristupu, klijent je prije početka izgradnje svoje poslovne zgrade imao već definiran projekt interijera na temelju naše 3D vizualizacije s modelima, bojama i teksturama.

Glavna nit vodilja u dizajnu ovog interijera je bilo povezivanje djelatnosti klijenta s toplim i ugodnim interijerom koji su željeli stvoriti. Njihova strojarska djelatnost dolazi do izražaja u industrijskim detaljima koji su protkani kroz interijer koji se bazira na toplim bojama, materijalima i teksturama. Na ulazu u uredske prostore nalazi se prostor za opuštanje i druženje kojim dominira zeleni zid od mahovine s detaljima čeličnih cijevi. Ispod spomenutog zida od mahovine nalazi se posebno osmišljena i napravljena klupa za sjedenje od tih istih čeličnih cijevi.

Akustika je bila jedan od izazova

Ulazni prostor i soba za sastanke su prostorije koje koriste zasposlenici tvrtke, ali i vanjski partneri i suradnici. Pomno osmišljen dizajn tih prostorija doprinosi stvaranju upečatljivog prvog dojam na suradnike i partnere. Vođeni upravo tom idejom posebna se pažnja posvetila dizajnu ulaznog prostora i sobe za sastanke. U ulaznom prostoru se uz klupu od čeličnih cijevi nalaze udobne uredske fotelje i stolići za kavu koji pozivaju djelatnike na spontana druženja.

U sobi za sastanke prevladavaju tople boje i dekori poput stola za sastanke u dekoru crnog hrasta i zidne tapete izrađene od celuloznih vlakana koja naglašavaju nepravilnosti prirodne teksture. Zidna tapeta u sobi za sastanke je dobar primjer kako smo kombinirali estetiku i funkcionalnost u interijeru jer je dizajnirana za povećanje akustične udobnosti okruženja. Klijent je u prijašnjem uredu imao problema s bukom u uredskom prostoru i poboljšanje akustike u novom uredu je bio jedan od ciljeva koje treba zadovoljiti u dizajnu interijera.

Industrijski stil s toplim dekorima

Poboljšanju akustike i udobnosti u prostoru doprinose i tekstilne podne obloge Balanced Hues koje su odabrane kao rješenje za pod u uredskim prostorima. Osim što prigušuju zvuk, tekstilne podne obloge imaju i estetsku ulogu jer se njihov dizajn sastoji se od dva kontrastna, ali komplementarna topla i hladna tona.

Upravo je taj kontrast između toplih i hladnih tonova nit vodilja koja se proteže u svim elementima interijera. Tako i kod uredskog namještaja imamo kombinaciju toplih materijala i tekstura poput dekora drva kod radnih stolova i uredskih ormara te svijetlih tkanina na uredskim stolicama. Kao suprotnost tim toplim tonovima, korišteni su detalji poput hladnih metalnih konstrukcija radnih stolova i ormara u bijelim i crnim bojama. 

Izvedeno rješenje je identično nacrtu

Svaki detalj u interijer je pomno osmišljen i na vrijeme isplaniran sa željom da se stvori skladan i ugodan prostor za rad. Tu dolazi do izražaja organiziran i sistematičan pristup klijenta koji je imao vremena posvetiti se definiranju svih tih detalja prije same izgradnje zgrade. Zanimljivo je istaknuti da je izvedeno interijersko rješenje identično kao i konačni 3D vizuali u kojima smo koristili iste materijale i proizvode koje smo im u konačnici isporučili.

Detaljnije o tome kako je izgleda naša suradnja s tvrkom Enison te kakvi su njihovi dojmovi nakon useljenja u nove urede možete doznati u članku koji objavljen na portalu egradnja.hr ili pogledati u video u nastavku.

Osvrt klijenta na projekt

“Prve dizajnerske prijedloge smo mijenjali, izbacivali namještaj, zavjese, stol da bi na kraju većinu prijedloga odlučili vratiti u projekt. Upravo je to potvrda dobro osmišljenog interijera Plan2B tima, koji je odlučivao kako odabirom pojedinih materijala postići sliku kompletnog interijer. ”
Srećko Raič
direktor tvrtke Enison