Središnja uloga Sedusa u ergonomiji radnog mjesta​

Kategorije:

Post category

Neil Usher, svjetski stručnjak za promicanje zdravlja i dobrobit na radnom mjestu, u svojoj knjizi „The Elemental Workplace“ progovara o dvanaest karakteristika produktivnog i zdravog radnog okruženja. Od dvanaest teza koje je iznio u svojoj knjizi, osam ih je usko povezano s dizajnom radnog mjesta – pristup prirodnoj svjetlosti, modularnost i brza prilagodljivost prostora, dovoljno osobnog prostora i prostora za timski rad, senzorni dizajn, fizička i psihološka udobnost, inkluzivni dizajn, održavane sanitarne prostorije, te dovoljno mjesta za pohranu osobnih stvari.

Kao jednu od bitnijih karakeristika, Neil je istaknuo u svojoj knjizi neometan pristup prirodnoj svjetlosti i mogućnost njezine regulacije. Druga nezavisna znanstvena istraživanja idu u prilog toj tezi.

Prirodna svjetlost smanjuje osjećaj umora

Prema studiji koju je proveo Alen Hedge, profesor na Odsjeku za dizajn i analizu okoline na Cornellu, osobe u uredima s dosta prirodne svjetlosti su 2% produktivniji od drugih u zatvorenim uredima. Kod desetine zaposlenika je zabilježen manji stupanj umora i pospanosti za vrijeme rada.

Uz spomenuto, prirodna svjetlost pomaže u održavanju ravnoteže cirkadijanskih ritmova pojedinca, što utječe na bolju kvalitetu života. Kod sudionika studije zabilježen je 84-postotni pad simptoma naprezanja očiju, glavobolje i mutnog vida.

 

Besplatna komponenta kvalitetnog dizajna

Povezana studija koju su proveli Mariana Figueiro i Mark S. Rea s Politehničkog instituta Rensselaer, dokazala je da osobe koje imaju puno pristupa prirodnoj svjetlosti utroše 15% više vremena fokusirajući se na posao i dnevne zadatke. Uz to, energetski otpad je bio niži od kolega koji rade u prostorijama s manjim pristupom prirodnoj svjetlosti.

 

Prirodna svjetlost pomaže u postizanju bolje usredotočenosti na posao, pomaže u održavanju dobre kvalitete života i utječe pozitivno na posao. Pri tome je besplatna, smanjuje potrošnju energije i pridonosi očuvanju okoliša.

Drugi sadržaji

Podešavanje uredske stolice u 10 koraka
Velik dio danas provodimo u radnom okruženju i zbog toga je tema optimizacije radnog mjesta...
Trendovi za uređenje interijera u 2024.
U dizajnu interijera 2024. godina donosi sa sobom zanimljive promjene i inovacije koje odražavaju sve...
Ergonomske stolice po promotivnoj cijeni
Na AKCIJI imamo ergonomske uredske stolice s 10 godina garancije i brzim rokom isporuke. Riječ...